niedziela, 17 stycznia, godz. 17.00 (wstęp wolny)
W programie kolejnej edycji Bielskiej Kuchni Społecznej odbędzie się wykład dr. Jacka Proszyka - „Ile miodu w miodzie i co pszczoły na to? O współczesnych problemach etycznych związanych z hodowlą pszczół. Jak rozpoznać prawdziwy miód i czy pozyskiwanie miodu musi wiązać się z cierpieniem pszczół".
Ilustracją wydarzenia jest praca Tomasza Kręcickiego pt. „Miód" - III Nagroda Prezydenta Miasta Bielska-Białej na 42. Biennale Malarstwa "Bielska Jesień 2015". Artysta jest zeszłorocznym absolwentem ASP w Krakowie.
Jacek Proszyk - doktor nauk humanistycznych, religioznawca, miłośnik historii i kultury Śląska Cieszyńskiego, autor kilku książek o historii Żydów w Bielsku-Białej i kilkudziesięciu artykułów dotyczących historii, kultury i religii, dawniej nauczyciel akademicki i licealny, autor parateatralnych przedstawień w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej w latach 2007-2013 za które otrzymał nominację do nagrody Prezydenta Miasta Bielska-Białej Ikar 2010, entomolog i obserwator świata owadów na terenie Parku Ekologicznego Dolina Wapienicy, pszczelarz i badacz biologii samotnych pszczół zapylających
Od 2 października 2018 uruchomiony został nowy serwis galerii pod adresem: http://galeriabielska.pl/
_____________________________________________________________
Stara strona stanowi archiwum galerii: http://archiwum.galeriabielska.pl
Przekierowania z głównej strony